Всього один келих терпкого кріпленого вина зі спекотної Іспанії допоможе розслабитися, зігрітися і поліпшити настрій. Раніше херес навіть вважали ліками від вірусних інфекцій і рекомендували щодня вживати до 200 мл на день невеликими порціями. Зараз можна купити онлайн смачний і корисний алкогольний напій. У продажу є різні види хересу з різними органолептичними властивостями. Тому, щоб вибрати алкоголь за смаком, варто з ними ознайомитися.

Херес
Основні категорії хересу
Смак і аромат хересу залежать від рельєфу і клімату місцевості, де росте виноград, технологій виробництва і витримки. За вмістом цукру алкогольний напій поділяють на:
- сухий — отриманий шляхом повної ферментації сусла до кількості залишкового цукру менше 5 г/л;
- натуральний солодкий — виготовлений з підсушеного на сонці винограду, з високою концентрацією природного цукру;
- купажований солодкий — суміш сухих і натуральних солодких хересів, іноді з додаванням спецій і рослинних екстрактів для посилення смаку.
У кожній категорії є підкатегорії вин, які виробляють у різних містах так званого хересного трикутника — виноробного регіону в Андалусії, обмеженого містами Херес-де-ла-Фронтера, Санлукар-де-Баррамеда та Ель-Пуерто-де-Санта-Марія.
Особливості сухого хересу
До сухих відносять п’ять видів алкогольних напоїв. Вони відрізняються не тільки низьким вмістом цукру, але і смако-ароматичними характеристиками:
- Amontillado — найменш солодкий херес зі складним смаком, в якому поєднуються відтінки мигдалю, деревини, тютюну, сухофруктів і прянощів;
- Fino і Manzanilla — спиртні напої, які об’єднує виготовлення з винограду «паломіно» і витримка під дріжджовою плівкою «флор»;
- Oloroso — дуже насичене і навіть трохи важке вино, витримане без дріжджової плівки, темно-коричневого кольору, з густим ароматом шоколаду, горіхів, карамелі і прянощів;
- Palo Cortado — збалансоване вино, яке тільки певний час витримують під дріжджовою плівкою, тому в ньому поєднується легкість смаку і складність аромату.
Сухий херес зазвичай подають на аперитив. Несолодкий алкогольний напій покращує апетит і готує організм до прийому їжі.
Характеристики солодкого хересу
Натуральний солодкий Pedro Ximenez поєднує свіжість Amontillado з приємною солодкістю, що обволікає язик. Його роблять з однойменного винограду, підв’яленого на сонці. Завдяки цьому в ягодах підвищується концентрація цукру. В ароматі можна вловити відтінки родзинок, шоколаду і карамелі.
До купажованих солодких сортів відносять вина Medium, Cream і Pale Cream. Для них характерна м’якість, густа солодкість і фруктові відтінки в смаку.
При вживанні хересу потрібно враховувати, що це вино досить міцне. Тому варто пити його помірними порціями і в супроводі легких закусок.