Виробництво класичного шампанського або скотча — це технологічний процес, суворо регламентований численними правилами і навіть законами. Ром у цьому відношенні більш демократичний напій, але і тут є певний набір традицій і правил, що не допускає його розпивання «з горла», як за часів піратів.
Любителям вживання алкоголю соло
Існує не надто численна, але упереджена категорія поціновувачів спиртного, які віддають перевагу його вживанню в чистому вигляді, не закушуючи і тим більше не розбавляючи. Оскільки ром вважається міцним напоєм, рекомендувати такий спосіб його розпивання ми не будемо.
Утім, невелика порція цілком може бути розпита для поліпшення апетиту. Найкращими аперитивними сортами вважаються білі, їх п’ють зі звичайних горілчаних стопок залпом, закушуючи невеликою порцією м’ясної або будь-якої іншої страви.
Як дижестив рекомендуються темні, більш витримані сорти. Власне ритуал розпивання багато в чому схожий з тим, як п’ють коньяк: у товстостінному посуді, заповненому на третину, перед ковтком вдихнувши аромат. Тим, хто куштує напій піратів уперше, рекомендуємо почати з сортів, що зарекомендували себе (ром Морган, Бакарді, Гавана Клаб). Пляшку попередньо слід охолодити.
Як і чим розводити
Через підвищену міцність ром часто вживають розведеним. Існує кілька загальноприйнятих правил розведення:
- Льодом. Найперевіреніший спосіб, що дає змогу зберегти аромат і смак рому. У міру того як лід тане, міцність падає і пити його стає легше і приємніше.
- Напоями. Американці віддають перевагу колі та содовій, європейці розводять фруктовими фрешами. Українці використовують будь-які соки або солодкі лимонади. Якщо вам важливо максимально знизити градус, краще розводити в пропорції 1:1, в іншому разі можна використовувати 1:2.
Надзвичайно популярними серед молоді є ромові коктейлі, зокрема вже готові (слабоалкогольні на кшталт ром-коли). Великий асортимент таких напоїв представлений в інтернет-магазині MAUDAU. Зазначимо, що якісний ром прекрасно поєднується з будь-якими соками і лимонадами, що привносять у підсумковий аромат і смак свої неповторні нотки.
З якою їжею поєднується
Зважаючи на демократичність напою, особливих правил тут не існує.
Класичний варіант — сирокопчена ковбаса, тушковане або смажене м’ясо. Тим, хто віддає перевагу легким закускам, можна порадити бутерброди із зеленню або фрукти, кислі чи солодкі. Рекомендуємо вживати фрукти, посипані корицею: у цьому разі смак алкоголю тільки покращиться.
Ласуни можуть закушувати будь-яким десертом, включно з морозивом.
Зверніть увагу, що ром вважається одним із найміцніших напоїв. Тому під час його розпивання дотримуйтеся поміркованості, враховуючи індивідуальну переносимість алкоголю з поправкою на підвищений градус.