Напевно, кожен хоч раз у житті стикався з недобросовісними продавцями, які видавали прострочені продукти за ще придатні для харчування. І з кожним роком способи, як обдурити покупця, стають все більш витонченими, але не тільки продавці вдосконалюють свої навички. Творіння американських вчених може допомогти позбутися від проблем. Вони розробили новий вид тестів, який допоможе розпізнати зіпсовані або заражені бактеріями продукти харчування і косметику.
Основна мета розробки – це впізнавати ознаки того, що продукти не придатні для вживання. Для того, щоб знайти вірний шлях, експерти спиралися на відомі лабораторні методи. Автори відзначають, що пішли трохи іншим шляхом під час експериментів: більшість вчених вибирають шлях, працюючи з розчинами, які рухаються по каналах. В цьому ж дослідженні використовували стійкі неорганічні частинки, що проявляють окисно-відновну активність. Під час взаємодії з речовинами, вони змінюють колір залежно від концентрації.
У підсумку, винахід виглядає як стікер, розміром з поштову марку. На ці невеликі тест-системи нанесені особливі речовини-індикатори, що вказують на присутність в аналізованому об’єкті тієї чи іншої речовини. Якщо продукт непридатний, то індикатор змінить колір. Наприклад, такі індикатори вже можуть впізнати орхатоксин А – вкрай токсична речовина, що виробляється пліснявими грибами під час зараження цвіллю безлічі продуктів харчування.
Але також, це може допомогти визначити місце виробництва чаю або вина, завдяки унікальним антиоксидантам. В майбутньому тести планують поліпшити і додати можливість розпізнавання сальмонели, кишкової палички та інших небезпечних збудників інфекційних захворювань.