Пуер — відомий китайський чай, його досі виробляють за старовинним рецептом. Зібрані листи залишають на ферментацію, яка може тривати роками змінювати зовнішній вигляд, смак та інші властивості. Якщо ви вирішили купити чай пуер, в TheTea на вибір пропонується велика кількість різновидів з різною витримкою, пресуванням та іншими властивостями.
Історія походження чаю пуер
Вперше з’явився напій у стародавньому царстві Шу. Спочатку пуер виготовляли з крупнолистових порід, а пили цей чай у маленьких філіжанках як ліки.
У період царювання династії Мін в 1381 напій пили в палаці при імператорі. Вже тоді пуер завоював свою популярність.
З того моменту чай поширився по всьому Китаю і став надаватися в різних упаковках.
Різновиди пуеру
Шен — різновид напою з давнини. Цей чай вважають сирим чи зеленим. Він проходить ферментацію у природних умовах протягом довгих місяців (і навіть років). Існують 20-річні екземпляри, які цікаві колекціонерам. Настій має трохи оливковий відтінок, а смак має трав’янисто-квіткові нотки з фруктовою кислинкою.
Шу — це молодший чорний чай. Готується при більш швидкій ферментації і має підбадьорливий ефект. Настій – кольори коньяку, а смак нагадує сухофрукти, деревину, волоський горіх та чорнослив.
Форми упаковок пуеру
- Коржик. З’явився у 1735 при виникненні зобов’язань пресувати продукт за єдиними правилами. Статут тривав аж до 1972 року.
- Цегла. Зараз це найпоширеніше пакування, яка є досить компактним.
- Гриб. Менш популярна та малопоширена форма випуску.
- Точа. Зовні схожий на капелюшок. Це переважно порційні варіації, що підходять для швидкого заварювання. Гарний варіант для подарунка.
Як правильно вибирати пуер в інтернеті
Для того, щоб придбати пуер і не розчаруватися, важливо враховувати вік та вид сировини. При ознайомленні можна придбати чай у невеликих порціях.
Також важливо звернути увагу на виробника. Як такі переважні великі заводи.
Чому пуер варто спробувати
Відомо, що пуер не тільки має відмінний смак, але й тонізує організм. Жителі Китаю вважають цей напій символом довголіття. Передбачається, що чай має у своєму складі такі корисні речовини, як вітаміни, мінерали та амінокислоти. Крім цього, пуер містить такі корисні властивості:
- Покращує травну систему;
- Очищає судини;
- Уповільнює старіння клітин;
- Покращує увагу та працездатність;
- Зміцнює імунітет;
- Підвищує настрій та усуває стресовий стан;
- Виводить шлаки та токсини.
Як правильно заварювати та пити пуер
Пуер важливо не лише вибрати, а й правильно приготувати. Для цього фахівці TheTea рекомендують приготувати очищену бутильовану воду та заварний чайник із кераміки, глини або скла.
Правила із заварювання такі:
- Попередньо сполоснути посуд окропом.
- Виділити потрібну порцію чаю.
- Помістити заварку в чайник і залити водою, а потім злити (це потрібно для промивання, пити не слід).
- Залити воду знову, почекати 15-20 секунд і розбивати настій по філіжанках.
Після всіх цих процесів чай можна пити. Важливо не перетримати заварку, інакше виникне певна гіркуватість.
Вибирати пуер — заняття досить важке, при якому важливо враховувати власний смак та переваги. Для того, щоб визначити, який напій дійсно потрібен, необхідно пробувати багато різновидів і порівнювати їх. Тільки так можна знайти та визначити свій улюблений напій, який можна купувати знову та знову.