Під час вибору побутової техніки буквально розбігаються очі від кількості яскравих наліпок на фронтальній частині. Зона свіжості, рівномірне обдування, нульовий рівень – все це дуже приваблює в сучасних холодильниках. Але пізніше все це використовується господарками не так, як задумано виробником. Подивіться, як розподілити продукти, щоб вони довше зберігали свіжість.
Які корисні зони є у вашому холодильнику
Дізнатися про ту чи іншу технологію зберігання можна з інструкції або наліпки на передній частині. Найбільш розповсюджені:
- зона свіжості;
- нульове відділення;
- дверні полиці із рівномірним охолодженням.
Кожну з них можна використати ефективніше, щоб продовжити свіжість різних продуктів.
Зона свіжості
Висувна скринька під морозильною камерою або в самому низу в бюджетних моделях. У першому випадку охолоджується примусово через спеціальні отвори із морозилки або терморегулятором. Внизу камера холодніше за рахунок природного руху теплого повітря вгору. Температура цієї зони – від 0 до +2 оС, а вологість вища, ніж у основній камері.
Тут рекомендується зберігати:
- рибу та м’ясо – до 48 годин;
- ковбасу;
- сир;
- молочні продукти;
- зелень.
Підвищена вологість та низька температура зберігають корисні якості їжі, не руйнуючи структуру волокон, білків.
Нульове відділення
Нижні ящики, в яких вологість може сягати 90%, а температура в межах від +1 до +3оС. Тут не кристалізується рідина в продуктах, а тому варто зберігати фрукти та овочі, зелень. Якщо у холодильнику є і нульове відділення, і зона свіжості, можна розділити зберігання. Внизу скласти фрукти та овочі, зверху – рибу, м’ясо, сири.
Полиці на дверях
Ця зона зазвичай використовується для різних дрібниць, пляшок, яєць, якщо встановлені спеціальні контейнери. Але виробники зробили крок уперед у своїх розробках і запропонували технологію DoorCooling – нею оснащені багато холодильників у Дніпрі виробництва останніх років. Рух прохолодного повітря зверху вниз підтримує стабільну температуру як на нижній, так і верхній полиці навіть у важкодоступному місці. За відсутності цієї технології діапазон по всіх полицях дверей – від +7 до +11оС.
Поради щодо використання корисних зон
Полиця чи ящик для підтримки свіжості можуть продовжити життя огіркам, капусті, помідорам, сезонним ягодам. Але є категорія продуктів, яку варто зберігати навіть у зоні свіжості:
- яблука, груші;
- кава;
- мед;
- цибуля;
- базилік;
- картопля.
Це з виділенням етилену, зміною структури овочів і фруктів, вбиранням запахів. Такі сусіди для інших продуктів тільки прискорять процес розкладання.
Вибирайте техніку, яка допоможе зберегти якість їжі, та насолоджуйтесь ефективними помічниками на кухні – використовуйте запропоновані технології по максимуму.