Шампанське — важливий атрибут новорічних урочистостей, іменин, випускних та інших важливих дат. Трапляється, що його п’ють просто на вулиці зі стаканчиків. Але по-справжньому насолодитися напоєм можна тільки дотримуючись правил зберігання, подачі та вживання.
Як правильно зберігати шампанське
Найкраще це робити в погребі або підвалі.
Правильні показники зберігання:
- вологість — не менше 75 %;
- температура — близько +10 °C.
Якщо показники будуть нижче за +5 градусів або вище за +15 °C, герметичність тари може порушитися, і напій позбудеться оригінального смаку. За відсутності зазначених місць для зберігання підійде темна шафа. Попадання прямих сонячних променів на пляшку може призвести до псування напою.
Пляшка з напоєм має розташовуватися в шафі горизонтально. Це не дасть пробці висохнути та розкришитися під час відкривання. Якщо ж посудину було відкрито, шампанське можна залишити на один-два дні в холодильнику, закривши щільно пробкою.
Температура напою під час подачі
Під час подачі шампанське має бути охолоджене до 10–14 °C. Просекко, асті, кава можуть бути більш прохолодними — близько 6–10 °C.
Перед подачею ігристе вино можна залишити на кілька годин у холодильнику. Далі пляшку треба помістити у відерце з льодом. Це не дасть напою підвищити температуру.
Особливості відкорковування
Якщо ви перебуваєте в ресторані, треба почекати, поки пляшку ігристого відкриє офіціант. У домашніх умовах частіше відкривають його чоловіки, за деякими винятками.
Відкривати шампанське треба швидко й акуратно, не струшуючи вміст. Пляшку треба злегка нахилити шийкою від себе, а дно — притулити до грудей, живота.
Не варто поспішати знімати мюзле. Завдяки вуздечці виходить контролювати рух пробки. Видаливши фольгу, мюзле треба придавити великим пальцем і розкрутити край дроту. Міцно утримуючи його, іншою рукою треба повільно обертати пляшку, поки не вийде корок.
Які келихи підходять для шампанського
Вибір келиха залежить від випадку та різновиду ігристого напою:
- Тюльпан. Форма келиха дає змогу напою максимально розкритися. Використовується для класичного шампанського і витриманих ігристих вин, які можна замовити в МАУДАУ з доставкою.
- Флюте. Зовні високі келихи на тонкій ніжці нагадують флейту. Такий тип підходить для просекко, молодих ігристих із тонким квітковим ароматом.
- Шале. Цей тип посудин використовується для вибудовування пірамід. У ньому можна подавати солодкі та напівсолодкі ігристі, приготовані на їхній основі коктейлі.
Щоби шампанське не нагрівалося, келихи треба наповнювати не більше, ніж на третину. Тримати їх правильно в лівій руці за низ ніжки. Пальці мають бути зведені разом.
Не варто спустошувати весь келих одразу. Шампанське п’ють невеликими ковтками, повільно, з насолодою.